Австралия спира обработването на хуманитарни и имиграционни визи за жители от Западна Африка

 

Американските здравни власти предприеха нови мерки заради вируса Ебола. Завръщащите се от Западна Африка медицински работници ще бъдат наблюдавани активно, но няма да бъдат поставяни под карантина. 

Още по темата

 

Междувременно Австралия спира обработването на хуманитарни и имиграционни визи за жители на страните от Западна Африка, където върлува опасната болест.

 

Федералните здравни власти призоваха за доброволна домашна карантина за хората, които са най-силно застрашени от заразяване с Ебола. Заявената позиция от Центъра за контрол и превенция на болестите влезе в противоречие със задължителните карантини, налагани на лекари и медицински сестри от страна на някои американски щати като Ню Йорк и Ню Джърси. 

 

Новите насоки, обявени от федералните здравни власти, определят четири рискови категории. В най-рисковата попадат хората, които пряко се грижат за пациенти с Ебола. Конкретен повод за разгорещения дебат стана медицинската сестра, която беше поставена под карантина в американския щат Ню Джърси, след като работила със заразени от Ебола пациенти в Западна Африка. Тя беше освободена от изолация, но се оплака от режима, на който беше подложена. 

 

В Япония правителството създаде щаб за борба с разпространението на Ебола. Премиерът Шиндзо Абе заяви, че властите взимат всички необходими мерки като наблюдение на летищата и карантина за пристигащите от райони, засегнати от вируса.