Според демонстрантите новата такса ще ограничи достъпа на гражданите до мрежата

100 000 души отново изпълниха центъра на Будапеща на протест срещу данък на интернет трафика. Демонстрантите твърдят, че новата такса ще ограничи достъпа на гражданите до мрежата. 

 

Правителството засега не се отказва от идеята да въведе спорния данък.

 

Демонстрантите светеха с мобилните си телефони, взимайки пример от големите протести в Хонконг от началото на месеца. Въпреки че поводът за поредния митинг е идеята да се таксува интернет трафикът, много от протестиращите недоволстваха от цялостната работа на правителството и премиера.

 

Правителството даде заден ход от първоначалния вариант на предложения данък. Таксата пак ще бъде на всеки гигабайт трафик, но при достигането на 2 евро и 50 цента на месец, сумите ще се начисляват на доставчиците, а не на гражданите

 

„Данъкът върху интернет достъпа и интернет доставчиците е практика в САЩ и на други места по света. Не виждам какъв е проблемът. Нашата намеса не е в посока какви сайтове посещават потребителите или каква информация обменят. Може да не е идеалното сравнение, но данъкът е нещо като ДДС върху интернета”, заяви Золтан Ковач, говорител на правителството. 

 

Протестиращите не харесват и варианта с таван на таксите. Те искат пълното отпадане на таксата. Европейският съюз също критикува предложението на кабинета, наричайки го „лоша идея”.