Ръст има в регистрацията на газови пистолети и ловни пушки, сочи статистика на МВР

Малко над 380 000 оръжия се водят на отчет в МВР, сочи статистика на вътрешното ведомство, изготвена по искане на Нова телевизия. Експертите от служба КОС отчитат ръст в регистрацията на пушки и пистолети.

 

Оказва се, че най-сериозен ръст има в издаването на разрешителни за ловно оръжие. С малко над 40 000 са се увеличили те за последните четири години. Ръст има и в регистрация на газови пистолети.

 

207 524 ловни пушки държат в ръцете и домовете си родните ловджии. Причината за увеличението според експертите е, че по закон нямаме ограничение за притежание на броя оръжия, но имаме ограничение в употребата на носене, може да се носи само по едно.

 

 

Ограничения обаче няма в притежанието и носенето на газови пистолети, които много лесно се преправят в бойни. Техният брой е нараснал с близо 8 хиляди само за една година. „Не продаваме кой знае колко газово оръжие. Между 10 и 20 броя, което според мен е малко”, казва представителят на оръжейна фирма Румен Петков. Става дума за продажби на месец само в неговия магазин. Сериозно търсене има и на спрейовете за самоотбрана.

 

Спрей за защита може да си купи всеки, стига да е пълнолетен. А родителите все по-често го взимат и за защита на децата си. Едно от малкото оръжия, за които не иска разрешително е арбалетът, а той може да причини сериозни наранявания, дори смърт.