Според централите има начин дължимото да постъпва директно от НЕК в „Булгаргаз”

 

„Булгаргаз” заплаши от тази сутрин да намали наполовина доставките на синьо гориво към топлофикациите, които му дължат пари. Това не се случи, но от газовата компания обявиха, че предупреждението остава в сила, ако дружествата не започнат да изплащат дължимото.


Точно в 8 часа сутринта „Булгаргаз” трябваше да врътне кранчето на длъжниците си – наполовина. По-късно стана ясно, че прекъсвания няма да има.


Заканата обаче е факт – „Булгаргаз” има нужда от свежи пари, за да плаща в аванс горивото на руснаците. За целта обаче е нужно топлофикациите на свой ред да си платят за газа – на „Булгаргаз”.

 

Още по темата

„Съобщението към тях е: „Нека да си оправим тези взаимоотношения, вие плащайте навреме, за да може ние да си плащаме”, смята икономическият министър Васил Щонов.


Това обаче не е всичко. На сцената се появява и още един длъжник – Националната електрическа компания. НЕК не е плащала на топлофикациите за тока, който произвеждат.


Според централите има начин дължимото да постъпва директно от НЕК в „Булгаргаз”.


„Има действащи такива споразумения, въпросът е, че естествено – тези споразумения, заради финансовия дефицит в НЕК не могат да бъдат изпълнявани”, твърди Валентин Терзийски, зам.-председател на Браншовата камара на енергетиците към БСК.


След предупреждението временното затишие може да означава и идваща буря.


„Има ли основание за притеснение сред потребителите? - Не мога да кажа, че няма да има. Защото няма яснота как този финансов дефицит ще бъде неутрализиран. Нали се сещате, че ако кажат „ще ви оставим”, те никога няма да си платят. Така че оставете „Булгаргаз” да си води търговските преговори с клиентите си, но няма да оставим хората на студено”, категоричен е Валентин Терзийски.


„Реална ли е опасността да останем на студено заради всичко това? - Надявам се да не се стига до там, но може би тази година сме най-близо до такова критично положение”, обясни още Валентин Терзийски от БСК.


В писмено съобщение от „Булгаргаз” обявиха, че предупреждението е само за най-задлъжнелите им клиенти. От газовата компания отхвърлиха категорично възможността ограничаването да е заради намален внос.  


Разводът с топлофикация - невъзможен, твърди държавата. Няма начин абонатите да спрат да плащат сградна инсталация в топлофициран блок, съобщиха от енергийното министерство след вчерашния репортаж на Нова.


„В ЕС няма държава, която да опрощава такса сградна инсталация на неползващ отопление абонат”, казват от ведомството. Адвокати обаче твърдят обратното.  


Повече по темата гледайте във видеото.