Студентското кредитиране започна преди 4 години

 

В стратегията за висше образование се предвиждат облекчения за студентите с кредити. Образованието на изтеглилите заеми за обучение може да бъде безплатно, но при определени условия. 

 

Студентското кредитиране започна преди 4 години. До момента заем за обучението си са изтеглили 15 000 студенти. Идеята сега е да се постигне ефект 2 в 1. От една страна студентите, които искат да учат в България да получат облекчение, а от друга държавата да задържи повече млади хора да работят тук.  

 

Условието е поне 5 години след завършването си младежите да работят у нас.  Масово все още студентите се плашат да теглят заем, но в същото време има увеличение в търсенето на студентските кредити. 

 

Теодор учи право в Софийския университет. Той е от хората, които не харесват живота на заем, но и не го отрича напълно. „Аз се справям, доскоро работех и натрупах някакви средства, засега се справям, но не е изключено при някой катаклизъм да прибегна до тази опция”, обясни Теодор Никифоров.   

 

Действащите правила изискват от банките да не отпускат заеми на студенти при лихви по-високи от 7%. Кредитите се изплащат за до 10 години. Освен това при студентските кредити има гратисен период – една година след дипломирането и завършването.  Облекченията, предложени в стратегията могат да станат факт, ако получат зелена светлина от новото правителство.