Претенденти за президентския пост са 14 кандидати, фаворит е Виктор Понта

Румъния гласува за нов държавен глава след двата мандата на Траян Бъсеску. Претенденти за президентския пост са 14 кандидати, но фаворит, както личи от последните проучвания, е министър-председателят Виктор Понта, подкрепян от влизащата в управляващата коалиция Социалдемократическата партия, пише БГНЕС. 

 

Основният му конкурент е издигнатият от национал-либералите кмет на румънския град Сибиу - етническият германец Клаус Йоханис. От лагера на Бъсеску се кандидатират и две жени, които според проучванията нямат шанс да спечелят. Това са бившият министър на правосъдието и евродепутат Моника Маковей и бившият министър на туризма Елена Удря, която тази година учреди своя собствена партия - Национално движение. 

 

Сред участниците в президентската надпревара са председателят на Сената Калин Попеску Търичану, един от лидерите на Демократичния съюз на унгарците в Румъния - бившият министър на културата Келемен Хунор, и други известни румънски политици.

 

Според социолозите за Понта са готови да гласуват около 42% от избирателите, които са 18,2 млн., за Йоханис – 27%. Ако никой от кандидатите не спечели 50% от гласовете, на 16 ноември ще се произведе втори тур с участието на двамата най-добре представили се кандидати.