Като по чудо досега реликвите не са претърпели трайни щети

 

Поредна зима безценните реликви от древна Сердика в центъра на София ще останат на открито и незащитени от снега и водата. Те бяха намерени преди 4 години и трябваше да станат част от комплекс, който хората свободно да разглеждат. И до ден днешен обаче комплекс няма. 

 

Останките са покрити с найлони, които поне наскоро са били сменени. Всъщност проектът се бави по административни причини. Трябва да се избере изпълнител, а други участници в обществената поръчка обжалват процедуратa и така я забавят. 

 

Като по чудо досега реликвите не са претърпели трайни щети, дори и след наводнения на руините през лятото и текущ проблем с подпочвени води. Водата трябва непрекъснато да се изпомпва. В момента това се прави периодично като временно решение.

 

Междувременно екип на Новините на Нова се свърза с фирмата, която обжалва процедурата по избиране на изпълнител. Оттам отказаха да застанат пред камерата. По думите им те защитават интереса си и отричат просто да саботират проекта

 

Самите причини за обжалване, посочени в официалните документи до Комисията за защита на конкуренцията, са изискване за 5 г. опит в реставрацията и консервацията, изискване за финансови документи, както и назначаване на лице по технически контрол на качеството.