Изборният ден беше удължен до 22 часа заради многото желаещи

 

Проруските бунтовници в Източна Украйна гласуват днес в сепаратистки избори, които според правителството в Киев, ЕС и САЩ са незаконни и засилващи напрежението в района, предаде Ройтерс.

 

Вотът трябва да определи състава на местните парламенти. Избират се и държавни глави на самообявилите се Донецка и Луганска републики. Следобед бунтовниците обявиха, че активността е толкова висока, че удължават изборния ден до 22 часа.

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза на руския президент Владимир Путин, че провежданите избори поставят под съмнение мирния план, който Украйна, Русия, бунтовниците и европейските наблюдатели подписаха в Минск. Въпреки това Москва заяви, че ще признае вота, който според нея е в съгласие с мирното споразумение от Минск и ще допринесе за намирането на мирен изход от кризата.

 

ТАСС съобщи от Луганск, че там напливът от избиратели не намалява, и че пред секциите се редят на опашка желаещи да гласуват. "Въпреки блъсканицата в секциите, настроението на дошлите е приповдигнато. Всички казват, че толкова многолюдни избори тук отдавна не е имало", съобщава руската информационна агенция.