Държавен глава на непризнатото образувание стана Александър Захарченко

На изборите за Народно събрание на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна води движението "Донецка република",  съобщи ТАСС като цитира председателя на местната Централна избирателна комисия. 

 

Президент на непризнатото образувание стана Александър Захарченко. Досега той изпълняваше ролята на премиер на ДНР.Според Роман Лягин от ЦИК, 65,11% от гласовете са за "Донецка република", а "Свободен Донбас" е с 34,8%, според резултатите от социологическите допитвания сред излизащите от избирателните секции, предаде БГНЕС. 

 

В самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна се проведоха избори за техни ръководители и за парламент. Право на вот имаха всички, които са с жителство в двете самопровъзгласили се републики. В Донецка република можеха да гласуват и лица, навършили 16 години, а в Луганска - 18 години. В Донецка област имат право на вот 3,2 млн. души, а в Луганска - 1 милион.

 

Украинският президент Петро Порошенко нарече днешните избори в самопровъзгласилите се сепаратистки Донецка и Луганска народна република "фарс под заплахата на танковете" и увери, че Украйна ще реагира на това предизвикателство. Западът не признава тези избори, за разлика от Москва.