Минималната пенсия ще нарасне с малко под 4 лева

 

Очаква се от юли догодина пенсиите да се увеличат с 2,4 %. Процентът още не е окончателен, но това е предложението заложено в бюджета за следващата година. 

 

Минималната пенсия ще нарасне с малко под  4 лева, средната с около 7 лева, а максималната ще достигне 910 лева. Близо една трета от българите очакваха с нетърпение тази новина. Пенсионерите у нас са над 2 180 000 души. 

 

В  дома на Атанаска Иванова думата „пенсия” носи само разочарование. Тя получава 280 лева на месец, но ги дели с внука си, жена му и двете им деца. „Аз нямам един спестен лев. Утре ковчега няма с какво да си купя”, призна с тъга тя. Нейното увеличение ще е точно 6 лева и 70 стотинки. „Аз съм се лишила от кисело мляко, от прясно мляко, от всякакви други закуски. Износвам дрехи не си спомням от колко години, за да мога да спестя някой лев, за да си купя дърва”, разказа тя.  

 

Увеличението обаче може да е и по-малко. Ръстът на пенсиите и догодина ще зависи от поскъпването на цените и осигурителния доход. Първото условие обаче е с отрицателен знак и вместо инфлация имаме дефлация. Затова от министерството предлагат тя да се зачеркне от формулата, но ако това не стане, увеличението ще е около 1,9 %.  В този случай пенсията на Атанаска ще скочи с 5 лева и 30 стотинки. 

 

На прага на хипотетичния кабинет, тя призова: „Ако се направи някакъв парламент, да помислят за хората с побелелите коси ”.  Очаква се окончателното решение за увеличението на пенсиите да бъде взето от следващата власт.

 

Социалният министър призова следващата власт спешно да актуализира държавния бюджет. Причината е, че социалното министерство спешно се нуждае от допълнителни 33 милиона лева, а ако няма актуализация, има опасност социалните плащания за ноември и декември да бъдат спрени.