За нощния труд и за променящото се работно време се подозира, че играят роля за различни здравни проблеми

Ненормираното работно време вреди на здравето на хората и влияе зле на когнитивните им способности, сочи британо-френско изследване, пише Франс прес, цитирана от БТА. 

 

За нощния труд и за променящото се работно време вече се подозира, че играят роля за различни здравни проблеми като язви, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. 

 

Сега обаче учените изследвали въздействието им конкретно върху когнитивните способности. 
В продължение на 10 години те наблюдавали 3000 служители от Южна Франция на възраст между 32 и 62 години. Служителите работели в най-различни производствени отрасли. От тях половината били на ненормирано работно време в продължение на поне 50 дни в годината. 

 

Техните когнитивни способности – памет, внимание, скорост на реакцията – били измервани на три пъти, съответно през 1996, 2001 и 2006 година чрез невропсихологически тестове.

 

Тестовете показали, че хората на ненормирано работно време, страдали от по-бърз спад на когнитивните способности в сравнение с другите. Изследването показало, че след смяна на работата това отрицателно въздействие върху когнитивните способности трае най-малко пет години. 

 

Според експертите, за да се ограничи ефектът на ненормираното работно време, трябва да има персонално медицинско наблюдение и по-добра организация на труда, която да позволява по-благоприятни за съня часове. Например работният ден може да започва в 6 часа вместо в 4 часа сутринта, казва Жан-Клод Марке, изследовател от Тулуза, участвал в изследването. 

 

Ненормираното работно време е все по-разпространено в различни професионални среди, но е и обект на редица изследвания в последните години. 

 

Нощният труд беше категоризиран като „вероятно канцерогенен“ през 2007 година от Международния център за изследвания на рака – агенцията към Световната здравна организация, отговаряща за онкологичните заболявания. 

 

Смята се, че рискът от рак се увеличава при нощен труд заради нарушаването на биологичния ритъм. 

 

През 2011 г. шведско изследване показа, че нощният труд увеличава риска от множествена склероза при младите. 

 

Следващата година френско изследване показа, че има повишен риск от рак на гърдата при 30% от жените, работещи през нощта.