Правителството ще има трима вицепремиери и 18 министри

Още по темата

Ясна е структурата на следващия кабинет, който ще бъде с министър-председател Бойко Борисов. Това съобщи след срещата между ГЕРБ и Реформаторския блок Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

 

Амбицията на Борисов е да управлява в четиригодишен мандат.

 

Точно за два часа ГЕРБ и Реформаторския блок се разбраха за правителство. Може би ключова роля изигра присъствието на всички лидери на двете формации.

 

Правителството ще има трима вицепремиери и 18 министри. Реформаторите ще имат шестима министри и един вицепремиер без министерски портфейл, който вероятно ще е Меглена Кунева. Румяна Бъчварова вероятно ще е другият заместник на Борисов. 

 

По неофициална информация на Нова телевизия Реформаторите ще поемат следните министерства: на икономиката, на отбраната, на здравеопазването, европейските въпроси, на външните работи, на правосъдието. 

 

"Ние сме извървели определен път, за да сме сигурни, че това е най-сигурният път за България", коментира Радан Кънев премиерския пост. Той подчерта, че Реформаторите никога не са имали претенции към поста министър-председател.

 

 

Имената на министрите няма да бъдат съобщени, докато не бъдат гласувани. Радан Кънев все пак уточни, че той няма да бъде министър. Икономическото министерство ще се раздели на три – икономика, енергетика и туризъм.

 

Бъчварова обясни, че решенията в кабинета ще се вземат с консенсус и утони, че предвиждат подкрепа от АБВ, като ще има техен министър. Предполага се, че става въпрос за Ивайло Калфин, който първоначално се спрягаше за икономически министър, но по-скоро ще поеме Социалното министерство.

 

"Това е част от персоналните въпроси" - така Бъчварова отговори на въпроса дали ще има хора от кабинета "Близнашки" в следващото правителство.

 

„Чувстваме се зависими от решението на избирателите. Опитваме се да съставим правителство, отговарящо на тяхната воля. Нашите разговори и проектът за споразумение са за цял мандат”, каза Бъчварова. 

 

Кои ще са министрите по информация на Нова четете ТУК.