Очаква се президентът Росен Плевнелиев да връчи мандата още в сряда

 

Месец след изборите ГЕРБ и Реформаторите се разбраха за новото правителство. Очаква се още утре, след последните консултации в президентството, Росен Плевнелиев да връчи мандата на ГЕРБ.

 

Премиер ще бъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Ще има трима заместници. Двама ще са от неговата партия, един ще е от Реформаторите.

 

Вицепремиерите от ГЕРБ най-вероятно ще бъдат Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, но слуховете спрягат и Цветан Цветанов вместо Дончев. Меглена Кунева ще бъде заместникът, излъчен от Реформаторския блок.

 

Още по темата

Министерските постове ще се разпределят в пропорция 2:1 в полза на ГЕРБ. Победителите в изборите ще имат 11 министерства, а Реформаторският блок - 6. На финалната права левите АБВ осребриха подкрепата си за дясно правителство с 1 министерско кресло.

 

Официално имената зад тази математическа схема ще бъдат обявени след одобрение от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Неофициално лицата в новото правителство вече са налице.

 

Блиц-преговорите преминаха без игра на нерви. Борисов влезе на срещата с Реформаторите и излезе като премиер.

 

След няколко смели шеги и иронични изказвания в социалните мрежи и пред камерите, Реформаторите излязоха без претенции за премиерския пост. Но със сигурен вицепремиер и шестима министри.

 

„Стигнахме до съгласие и за структурата на Министерския съвет, и за имената, които двете политически сили предлагат за различните постове. Имената подлежат на одобряване в ръководствата и парламентарните групи. Извън името на кандидат премиера, който ще получи мандат, той е Бойко Борисов, няма да коментираме в момента другите имена”, заяви Радан Кънев.

 

„Правителството ще има трима вицепремиери и 18 министри”, съобщи Румяна Бъчварова. 

 

Реформаторският блок получава 6 министерства и един вицепремиер без портфейл.

 

- Меглена Кунева - най-вероятен вицепремиер без портфейл, ще отговаря за двете ведомства, работата на които Европейският съюз още следи - правосъдие и МВР.


- Божидар Лукарски - вероятен министър на икономиката

 

- Николай Ненчев - най-вероятен министър на отбраната

 

- Петър Москов - вероятен министър на здравеопазването

 

- Тодор Танев - министерство на образованието

 

Двама министри от служебния кабинет може би ще останат на постовете си от квотата на Реформаторите.

 

- Даниел Митов - външен министър

 

- Христо Иванов - правосъден.

 

ГЕРБ получава 11 министерски поста, а по-голямата част от кабинета Борисов най-вероятно ще повтори мандат.


- Делян Добрев - най-вероятен енергиен министър.

 

- Лиляна Павлова - регионален министър.

 

- Менда Стоянова или Владислав Горанов - най-вероятни министри на финансите.

 

- Вежди Рашидов - министър на културата

 

- Красен Кралев - най-вероятно ще поеме спортното министерство.

 

- Ивелина Василева - екологията

 

- Румен Порожанов - земеделското министерство

 

- Веселин Вучков - най-вероятен вътрешен министър 

 

- Ивайло Московски - министър на транспорта.

 

- Томислав Дончев - министър по еврофондовете.

 

- Иво Маринов - министър на транспорта 

 

Стоят въпросителни около вицепремиерите на ГЕРБ. Румяна Бъчварова е почти сигурна - с ресор електронно управление и администрация. Слуховете върнаха Цветан Цветанов в министерския съвет като втори вицепремиер с ресор силови министерства. 

 

Прави впечатление, че в списъка на министрите няма имена от Патриотичния фронт. Това на практика отговаря на тяхното желание да участват само с парламентарна подкрепа. Ще я дадат ли обаче ще проличи още на гласуването за кабинет. Сега ГЕРБ Реформаторите и АБВ имат общо 118 гласа, тоест недостатъчно за избиране на кабинет и още по-недостатъчно за стабилно управление.