Днес се проведоха предпоследните консултации при президента между РБ и ДПС

Месец след изборите ГЕРБ и Реформаторите се разбраха за новото правителство. Очаква се още утре Росен Плевнелиев да връчи мандата на Бойко Борисов.

 

И консултациите при държавния глава са на финалната права. Днес с него се срещнаха Реформаторският блок и ДПС. Последните разговори за неотложните закони и реформи пред държавата се падат на БСП и ГЕРБ.

 

За пореден път ДПС бяха категорични, че ще бъдат опозиция, ако бъдещото правителство се подкрепя от Патриотичния фронт и бъде изпълнена формулата 2 плюс 2. От движението не изключиха варианта, в който все пак ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ ще търсят подкрепа и от Патриотичния фронт.

 

 

„За нас този сбор аритметически между ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ е не просто безпринципен сбор, а един антиевропейски сговор, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Тази позиция Местан споделил и с държавния глава. Лидерът на ДПС не отхвърли възможността за подкрепа на кабинета Борисов в пленарната зала, но при едно условие. „Ако в крайна сметка г-н Борисов намери сили в себе си да предложи вариант на кабинет без ПФ, тогава той ще има срещу себе си ДПС, което няма да иска постове, но ще подкрепя политики”, допълни Местан.

 

От БСП са категорични, че за тях гласът на избирателя остава най-важен. Зарекоха се да не дадат зелена светлина на бъдещото управление. Още преди да стане ясна новата формула на управление, от левицата видяха задкулисие. Социалистите обещаха да бъдат строга опозиция.