Във вторник ГЕРБ и РБ се разбраха Бойко Борисов да бъде премиер

 

Днес приключват консултациите на държавния глава с парламентарните формации. Плевнелев ще се срещне с първите две по сила партии - БСП и ГЕРБ, като на срещата си с представителите на ГЕРБ, държавният глава ще връчи проучвателен мандат за съставяне на Министерския съвет. Борисов ще има 7 дни, за да изпълни или върне мандата.


А вчера ГЕРБ и РБ се разбраха - Бойко Борисов ще бъде премиер. Правителството ще има трима вицепремиери и 18 министри. От тях един вицепремиер без портфейл, 6 министри от Реформаторския блок и един министър от АБВ. Вицепремиерите от ГЕРБ най-вероятно ще бъдат Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, но слуховете спрягат и Цветан Цветанов вместо Дончев. Меглена Кунева ще бъде заместникът, излъчен от Реформаторския блок.


Ивайло Калфин най-вероятно ще оглави Социалното министерство.


Министър на икономиката по всяка вероятност ще е Божидар Лукарски. Отбраната също отива в ръцете на Реформаторите, в лицето на Николай Ненчев.


За министър на здравеопазването се спряга Петър Москов. Твърди се, че двама министри от служебния кабинет ще останат на постовете си. Даниел Митов - начело на Външното министерство и Христо Иванов - в Правосъдното. За образованието се спряга проф. Тодор Танев.    


Енергиен министър вероятно ще бъде Делян Добрев. А регионален - Лиляна Павлова. За министерския пост във Финансовото министерство се спрягат имената на Менда Стоянова и Владислав Горанов.


Министър на културата почти сигурно ще е Вежди Рашидов, а спортът ще бъде оглавен от Красен Кралев. За министър на екологията се спрягат имената на Евдокия Манева и Ивелина Василева. Земеделски министър може да остане служебният Румен Порожанов или да го смени Десислава Танева. МВР по всяка вероятност ще бъде поето от Веселин Вучков. А Транспортното - от Ивайло Московски. За еврофондовете ще отговаря отново Томислав Дончев. За туризма - Иво Маринов.


Информацията за бъдещите министри ще стане официална след като имената бъдат одобрени от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторите.


В профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е взел най-тежкото решение в живота си, както и че споразумението с РБ е единственият шанс за стабилизиране на държавата.


От своя страна снощи от Патриотичния фронт изразиха несъгласие с постигнатата програмна декларация. И обявиха, че няма да подкрепят документа в този му вид, без допълнителни преговори с ГЕРБ. Това ще постави под въпрос събирането на 121 гласа подкрепа за правителството в парламента.