Месец след изборите Бойко Борисов има мандат, но няма гласове за кабинет

 

Новото правителство отново е под въпрос. Мандатът за съставянето на кабинета вече е в ръцете на Бойко Борисов, който ще вземе решение в четвъртък. Утре е денят, в който или ще имаме правителство, или върнат мандат

 

По принцип лидерът на ГЕРБ има 7-дневен срок да реши дали да представи правителство, или да върне мандата. Явно обаче решението му след месец игра на нерви и преговорни обрати е да играе "всичко или нищо" и да притисне по-малките партии да вземат решение за часове ще участват или не в новия кабинет. 

Още по темата

 

Месец след изборите Бойко Борисов има мандат, но няма гласове за кабинет. Има едноседмичен срок за решение, но няма намерение да чака. Всички искали правителство, но му поставяли препъни камъни. След поредната закана в схемата влезе "Български демократичен център" (БДЦ), бившите "България без цензура”.

 

"Днес ми се обади лично г-н Джефри ван Орден, който ми предложи БДЦ да ни подкрепят”, коментира Борисов.

 

Според лидера на ГЕРБ трябва да се покаже сила и да се изчерпат всички възможности. Не стана ясно дали споменаването на БДЦ беше демонстрация на сила към колебаещите се Патриоти и АБВ, или сериозно намерение.

 

"Не е честно спрямо президента отново да го натоварим с три месеца служебно правителство. Понеже всички сме големи умници и хитреци, да избягаме от отговорност и пак президентът да ни е виновен”, заяви Бойко Борисов.

 

„Вярвам, че българският народ не иска нови избори, а иска лидерство и стабилно управление. Имаме нужда да си дадем сметка, че в следващите десетки години няма да има абсолютно мнозинство, което означава коалиции. Коалиция не е мръсна дума, а част от всяка демократична процедура и държава”, коментира от своя страна президентът Росен Плевнелиев.

 

В следващите часове ще стане ясно не какво се декларира, а какво се върши заключи президентът. И въпреки че всеки парламентарен глас му е важен, след като взе мандата Борисов не отиде на решаващите преговори в парламента. Остави ги в ръцете на екипа си.