Протестират 20 000 служители на железниците, засегнати са милиони пътници

 

350 километра задръствания в Германия. Нова стачка блокира страната - протестират 20 000 служители на железниците, засегнати са милиони пътници.


Протестът е най-продължителният от редицата стачки, които засегнаха транспорта в Германия. 20 000 от общо 190 000 служители в железниците спряха работа вчера вечерта и няма да я подновят преди понеделник сутрин.


„Имам чувството, че цяла Германия е заложник на искане за малко по-висока заплата. Струва ми се прекалено”, обясни пасажерът Тереза Пройер.


Дойче Бан е една от най-натоварените железници в света и превозва 5,5 милиона души дневно. Синдикатите искат увеличение на заплащането с 5%, както и намаляване на работната седмица от 39 на 37 часа.


Засегнати са общественият транспорт, училищата, пощите, затворите и други държавни институции.


„В началото на лятото научихме, че ще се пенсионираме на по-голяма възраст. Професията ни е трудна и не е лесно да разберем логиката на тези промени. 65-годишен полицай не може да работи на терен”, заяви Тиери Актон, представител на синдиката на полицаите.


Протестиращите не дадоха на новото правителство обичайния толеранс от 100 дни. Стачката дойде само месец след формирането му.


Повече по темата гледайте във видеото.