Кой ще седне на министерските столове?

 

Вторият кабинет "Борисов" е официално готов. Списъкът с министри беше представен на президента Росен Плевнелиев, а утре ще бъде одобрен от парламента. 

 

Премиер ще бъде Бойко Борисов, а заместниците му от трима станаха четирима. Томислав Дончев е с ресор икономика и еврофондове, Румяна Бъчварова ще бъде вицепремиер по коалиционната политика и администрацията. Меглена Кунева ще е заместникът от квотата на Реформаторите и ще отговаря за диалога с Европа. Ивайло Калфин е четвъртият вицепремиер по социалната политика и демографското развитие. 

 

Сменени бяха номинациите за енергетиката и туризма. Считаният за сигурен енергиен министър Делян Добрев, който заемаше поста при предишното управление на ГЕРБ, беше заменен от Теменужка Петкова. До преди година тя беше шеф на Държавната финансова инспекция, но беше освободена от предишния финансов министър Петър Чобанов.

 

Highslide JS
 

За ресора туризъм в последната минута беше предложена сегашният министър на транспорта Николина Ангелкова. Така от списъка отпадна Иво Маринов. Въпреки напомнените срещи с Делян Пеевски, Владислав Горанов ще бъде министър на финансите. 

 

В регионалното министерство мандат ще повтори Лиляна Павлова, а в транспортното - Ивайло Московски. Министър на вътрешните работи става бившият заместник на Цветан Цветанов – Веселин Вучков. За земеделието ще отговаря Десислава Танева.

 

Министър на околната среда и водите ще стане Ивелина Василева. Ресорът „Спорт” е за Красен Кралев, а Вежди Рашидов остава номиниран за културата, въпреки че протестите започнаха още преди избирането му.

 

Освен вицепремиер, Ивайло Калфин ще бъде и социален министър. На икономиката министър ще бъде Божидар Лукарски. Министър на правосъдието остава служебният Христо Иванов, а Даниел Митов също е остане в кабинета си във Външното министерство. За здравеопазването е номиниран Петър Москов, за министър на отбраната – Николай Ненчев, а за министър на образованието и науката – Тодор Танев.

 

Президентът Росен Плевнелиев още днес издаде указ, с който предлага на парламента да гласува състава на кабинета "Борисов” и поздрави лидерите на партиите, които го излъчиха, за коалиционната култура.