Символът на разделението е изграден между 1961 и 1975 г.

Грандиозно честване на 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена. Германия и светът си спомнят за най-големия символ на Студената война. На днешния ден преди четвърт век започна премахването на стената, която разделяше целия свят.


Честванията на годишнината от падането на Берлинската стена започнаха с възпоменателна церемония край мемориалния комплекс на Бернауерщрасе, в Берлин. Мемориалът е смятан за един от символите на разединена Германия.


„Този ден показва, че имаме силата да определяме съдбата си и да правим нещата по-добри. Това е посланието от падането на стената. То е насочено към Германия, но и към другите страни в Европа и света, особено към народите на Украйна, Сирия, Ирак и останалите региони, където човешките права са застрашени и се нарушават”, обяви германският канцлер Ангела Меркел.


Специално за отбелязването на годишнината, хиляди туристи от всички краища на света се стекоха в германската столица.


„Толкова е емоционално да бъдеш тук точно 25 години по-късно. По време на комунизма живях в България и най-ужасното нещо беше Стената. Но не физическата стена, а фактът, че не можехме да пътуваме никъде”, обясни Мария Генова, турист от България.


„Решихме да дойдем в Берлин, за да добием непосредствена представа за тържествата и да почувстваме атмосферата от тази не толкова приятна част от близкото минало”, казва Роберто Сочо, турист от Италия.


25 години след падането й, Берлинската стена вече трудно може да бъде забелязана. По случай годишнината беше открита инсталация от светещи балони, които очертават 15-километрова отсечка от някогашната стена.


„Пътят на стената почти изчезна за последните 25 години и никой не си спомня откъдето точно е минавала. Мисля, че това е много добра идея”, обясни Петер-Уве Крен.


Берлинската стена. Този символ на разделението е изграден между 1961 и 1975 г. Тя разделя Берлин на Източен и Западен, като се превръща в граница между Западна и Източна Германия. При опит за бягство през дългата 155 километра стенат загиват най-малко 132-ма души.


На 9 ноември 1989 година министър-председателят на тогавашната ГДР обявява отмяната на ограниченията за излизане от страната. Голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Тогава започва и фактическото демонтиране на стената.


Повече по темата гледайте във видеото.