Своите постове запазват зам.-министрите на външните работи, на финансите, на земеделието и храните, на спорта

След като седмици наред се редеше първият ешелон на държавата, сега е ред на втория, заместник- министрите. Заради широката коалиция очакванията са за рекордно голям втори ешелон.

 

Повечето имена все още не са известни, но грубите сметки показват, че ако във всяко ведомство бъдат назначени по трима заместници, това означава над 51 души, които през следващите години ще титулуваме като заместник-министри.

 

Може и да ни се струват много, но сравнението с годините назад показва, че заместниците са били и близо 80 по времето на тройната коалиция. Тогава имаше ведомства с по шестима заместници. Сегашните управляващи, обаче твърдят, че няма да има специална формула, като 3-5-8. Големият въпрос, обаче е дали различните партии в управлението сега ще настояват да имат свои лостове във всяко министерство.

 

Точно в 9 часа новите министри се събраха, за да представят на премиера хората, които биха искали в екипите си. Дали те ще се превърнат в заместник министри зависи от Бойко Борисов. Вежди Рашидов иска трима, тъй като в Министерството на културата имало много задачи. Склонен е и на компромиси. Новият здравен министър има нужда от двама заместници. „Те трябва да бъдат хора, които знаят за какво става въпрос и да си сложат главата в торбата”, коментира Петър Москов. 

 

За разлика от колегите си новият финансов министър се похвали с вече утвърдени заместници. Горанов ще има подкрепата на мъжът, изготвил над 20 бюджета - Кирил Ананиев ,  както и на Карина Караиванова. В регионалното министерство също ще има трима заместник-министри, но към него отново ще премине благоустройството, което кабинетът „Орешарски” отдели в самостоятелно ведомство. „В момента строителният процес е напълно блокиран поради това, че двете министерства са разделени”, коментира Лиляна Павлова.  До дни трябва да е ясна окончателната бройка на заместник-министрите.

 

Междувременно, Реформаторският блок поиска тоталното изваждане на ДПС от властта. Хора на движението няма да има на политически позиции, които не са конкурсни, обясни съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев. 

 

В рамките на днешния ден министър-председателят Бойко Борисов издаде заповеди за назначаване на първите заместник-министри. Освен Кирил Ананиев, своите постове запазват заместник-министрите на външните работи Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров, на земеделието и храните Георги Костов и на младежта и спорта Калин Каменов.

 

Министърът на земеделието и храните в служебното правителство Васил Грудев става заместник-министър. Екипът в МЗХ ще бъде попълнен и с Цветан Димитров, заемал същия пост в първия кабинет „Борисов”. Заместник-министри на транспорта, информационните технологии и съобщенията стават Антон Гинев и Валери Борисов, които са изпълнявали длъжността в предишни правителства.

 

Павел Гуджаров става заместник-министър на околната среда и водите. Той е магистър от СА „Д. Ценов”. Бил е заместник-кмет на Община Раковски и народен представител в 42-ото Народно събрание. Заместник-министър на вътрешните работи ще бъде народният представител Красимир Ципов.