„Не бих върнал модел, който го имаше и беше отменен”, категоричен е социалният мин

Дългосрочно възрастта за пенсия ще расте. Но и това не е окончателният вариант на пенсионната реформа, но пред Нова Телевизия социалният министър обясни, че не би било честно условията за пенсиониране за първа и втора категория труд – за миньорите например – да бъдат замразени, а за другите да растат.


Според него трябва да се измисли изцяло нов модел, но това със сигурност няма как да стане тази година. Затова вероятно е, докато този нов модел се обмисля, пенсионната реформа да спре за още една година.

 

Иванка Дечева скоро трябва да се пенсионира, но й липсва трудов стаж. А всеки път, когато търси работа, чува това:


„Некролога ти виси от джоба, а ти си тръгнала да търсиш работа”, разказва Иванка Дечева.


Продължава да търси. През това време се надява обаче възрастта и стажът за пенсиониране да спрат да растат. От новата власт все още не са взели това решение. А ако не го вземат до края на годината, по закон трябва да се върне старият модел – възрастта и стажът да се увеличат с по 4 месеца.


„Не бих върнал модел, който го имаше и беше отменен”, категоричен бе социалният министър Ивайло Калфин.


Тази година обаче министърът не се ангажира да предложи нова пенсионна реформа.


„Амбицията ми е следващата година да я подложим на обсъждане”, добави Калфин.
Затова вероятно и догодина ще се пенсионираме при същите условия. Новината скара синдикати и работодатели.


„Това няма да реши проблемите. Напротив – ще ги направи по-тежки”, категоричен е Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал.


„След като не сме измислили, трябва да продължим да мислим”, обяснява Николай Ненков от КНСБ.


А между споровете и новите планове Иванка ще продължи да се надява един ден всички болести да й осигурят поне инвалидна пенсия. Защото другата е много далеч.


„Кой човек направил 60 години е способен да работи, кой? Ще е способен този, който е седял цял живот на бюрото, а такива като мен, които са дишали амоняка, където е вдигал тежести…ще може ли да работи като направи 60 годи. Да умира от глад няма да може”, на мнение е финансовият експерт Мика Зайкова.


Окончателно решението за пенсионната реформа се чака съвсем скоро.


Според Ивайло Калфин в бъдеще трябва да растат и осигуровките. Защото точно заради ниското им ниво, бюджетът на НОИ е в много тежко положение. Каза също, че би се радвал минималната заплата да стане повече от 400 лева.


Повече по темата гледайте във видеото.