Все още няма окончателно решение

Още по темата

Раздор в кабинета още в първата работна седмица на новата власт. Финансовият и социалният министър в задочен спор за коледните добавки за пенсионерите и за възрастта за пенсиониране.


Вчера Владислав Горанов каза пред Нова, че пари за коледни добавки няма, а според Ивайло Калфин все още се търсят.


Според финансовия министър от догодина възрастта и стажът за пенсиониране трябва да се увеличат с по 4 месеца. А според социалния министър това не трябва да става. Може ли спорът да предизвика оттеглянето на министър?


Още в първия работен ден на новата власт социалният министър Ивайло Калфин и финансовият Владислав Горанов си обещеха диалог. Само три дни по-късно от него няма и следа.


„Няма да има коледни добавки. Няма пари”, обяви Владислав Горанов пред Диана Найденова.
Часове след категоричния отказ, социалният министър категорично го опроверга. По националното радио ивайло калфин увери, че шанс за 13-та пенсия все още има.


„Финансовият министър за мое голямо съжаление го каза, без да сме се консултирали. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор”, смята социалният министър Ивайло Калфин.


Разговор, оказва се, е нямало и по друга гореща тема – как ще се пенсионираме от догодина. По закон, ако властта не вземе решение, се връща моделът, въведен от Симеон Дянков. Тоест възрастта и стажът за пенсиониране да се увеличат с по 4 месеца от догодина. Но министър Калфин каза твърдо „не”.


„Не бих върнал модел, който има и който беше отменен”, категоричен бе социалният министър.


От финансовото министерство обаче казаха твърдо „да”. Оттам вече са изпратили инструкции до министър Калфин от догодина в бюджета да се залага точно модела, въведен от Симеон Дянков и така възрастта и стажът да се увеличат с по 4 месеца от 2015.


От ГЕРБ отказаха да коментират раздора в кабинета. От АБВ не ни затвориха вратата. Но заплащиха да я затворят пред ГЕРБ.


„Можете ли да се откажете от министър във властта, ако ви налагат решения така? - Може и да се стигне до такова положение, такъв вариант е възможен, но дай Боже да не се стига”, обясни Борислав Борисов от АБВ.


Ще се върне ли диалогът във властта, ще разберем съвсем скоро. Защото новият бюджет вече чука на вратата.


А докато управляващите спорят опозицията в лицето на БСП внесе законопроект за замразяване на пенсионната реформа за още една година. На практика това е моделът, зад който застава и Ивайло Калфин. Той предвижда и догодина да се пенсионираме при същите условия както тази година. Тоест 60,8 месеца възраст за жените и 63,8 месеца възраст за мъжете.


Повече по темата гледайте във видеото.