Новият начин трябва да важи за секторите, в които няма договорка между бизнеса и синдикатите

 

Нови правила за осигуровките на 1 милион българи. Предложението е на Асоциацията на индустриалния капитал. Идеята е увеличението на минималните осигурителни прагове да се изчислява по съвсем различен начин. 

 

Всяка година работодатели и синдикати определят минимална сума, на която трябва да се осигуряват 85 различни професии. Двете страни преговарят, но не винаги постигат консенсус. Логично, бизнесът иска праговете да не се променят, за да не плащат повече за осигуровки. Синдикатите искат точно обратното. И затова тази година от 85 сфери, договорка е постигната едва в 43. Във всички останали министърът решава какво да е увеличението.

 

За да  е по-справедливо обаче, от бизнеса предлагат минималните осигурителни доходи, да се вдигат точно с толкова, с колкото се вдига пенсията.

 

Минималният осигурителен праг ще се вдига и тази година. Въпреки че бизнесът и синдикатите не си стиснаха ръцете колко да е увеличението, във всички 42 сфери без споразумение служебният социален министър наложи увеличение с 4,2%. 

 

Според бизнеса тази практика е несправедлива. 

 

„След като средствата за пенсии са в пряка връзка със събраните средства, определени от размера на праговете, значи едното определя другото. Едното е входа на системата, другото е изхода. Те трябва да почиват на еднакви правила”, заяви Ивелин Желязков, от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

 Ако това предложение влезе в сила вместо с 4,2% всички недоговорени прагове за догодина трябва да се увеличат с около 2,7% - с колкото се увеличиха пенсиите през юли. Според синдикатите си струва идеята да се обмисли. 

 

От бизнеса се надяват предложението да влезе в сила още от догодина.