20 хиляди души излязоха по улиците в гръцката столица, а 15 хиляди в Солун

Сблъсъци, пострадали и арести имаше на протест в Гърция. До ескалация на напрежението се стигна при отбелязването на годишнина от студентския бунт отпреди 41 години. Многохилядни протести имаше и в Унгария. 

 

Равносметката от протестите в съседна Гърция е няколко ранени полицаи и арестувани демонстранти. 20 хиляди души излязоха по улиците в гръцката столица, а 15 хиляди - в Солун за традиционния протест по повод 41-вата годишнина от студентския бунт срещу управляващата хунта. До сблъсъците се стигна, следа като група анархисти започнали да хвърлят камъни по полицаите. Силите на реда отговорили със сълзотворен газ и шокови гранати. Атинската Политехника е легендарна за гърците - това висше училище се вдигна на бунт против диктатурата на полковниците в Гърция. През 1973 година загиват 23-ма души, а над 1500 са ранени, но режимът пада. 

 

Многохиляден протест имаше и в Унгария. Над 10 хиляди души излязоха по улиците на столицата Будапеща и поискаха оставката на премиера Виктор Орбан.

 

Недоволството беше предизвикано след отказа на Орбан да освободи от длъжност ръководителката на данъчната служба. Тя получи забрана за влизане в Съединените щати заради подозрения за корупция. Протестиращите обвиняват премиера за твърде тесните му връзки с Русия, както и че се е обградил с корумпирани чиновници. 

 

Това е четвъртият голям антиправителствен митинг в Будапеща за последния месец.

 

Повече по темата гледайте във видеото.