По данни на експерти пътните полицаи взимат до 100 000 подкупа всеки месец

 

 

Поредният случай с рушвет на пътя, заснет от любителска камера, буквално взриви социалните мрежи. След като Нова телевизия излъчи клипа, столичната полиция започна дисциплинарна проверка срещу корумпирания катаджия, която най-вероятно ще завърши с уволнение. Със служителя вече е разговаряно, а вчера той е подал искане за пенсиониране. 

 

Иначе през миналата година рушветите на пътя рязко се увеличават и според анализите дори минават един милион годишно. Това е между 2 и 3 пъти повече от средното за останалите европейски държави. Катаджии взимат между 50 000 и 100 000 подкупа всеки месец, показват анализите на експертите.

 

 „Клипът шокира и мен и колегите, които са преки началници на този служител”, заяви началникът на КАТ – София Тенчо Тенев.  „За мен е нетърпимо такова поведение, такъв служител няма място в отдела”, каза още той и обясни, че пътният полицай, взел подкупа го очаква уволнение. Служителят вече е разпознат от колегите си. Работи на пътя от 18 години, а взимането на подкуп не му е за първи път. Затова от столичната полиция започнаха спешна вътрешна проверка.

 

„Едва ли е тайна, че подобни прояви са ежедневие. Мисля, че имаме звена и способности да се справим с този проблем”, заяви от своя страна вътрешният министър Веселин Вучков.  „Създава се култура на подкупа, виждат го децата, виждат го чужденците и попадаме в групата на много неразвитите страни”, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Ефектът от прекалени мерки като забрана на катаджиите да спират шофьорите на пътя може и да е негативен, защото тогава рушвети – няма, но катастрофите и жертвите се увеличават.

 

Със случая с корумпирания катаджия се заема и Софийската градска прокуратура, която вече изиска всички събрани материали от Столичната полиция. И КАТ затяга контрола сред своите служители. Денонощен негласен контрол на патрулите и GPS следене на всеки екип са част от мерките, които трябва да намалят рушветите на пътя.