Причина за проблемите е назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър

 

Подкрепата на Патриотичния фронт за управлението все така стои на карта. Във вторник Патриотите се обявиха против назначаването на Орхан Исмаилов за заместник-министър. Днес те поискаха среща с премиера Бойко Борисов, за да изложат аргументите си. 

 

Не можем да допуснем на ръководни места в държавната администрация да се поставят хора, които са представители на етнически или протурски партии”, заяви съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. 

 

Орхан Исмаилов е български гражданин с всички права, възможности и качества за един такъв пост. Някой не харесва минаретата, друг – синагогите, трети не харесва късите подстрижки. Не можем с всеки да се съобразяваме”, коментира Корман Исмаилов. 

 

Опозиционната иначе ДПС обаче се намеси и защити Орхан Исмаилов. „Не приемаме и остро осъждаме безспорния дискриминационен и ксенофобски  акт срещу български гражданин и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов”, заяви от парламентарната трибуна Тунчер Кърджалиев от ДПС. 

 

Днес парламентът трябваше да разгледа нови проекти за данъчни закони, на БСП и на "Атака", които предвиждат отмяна на плоския данък. До обяд тези промени в законодателството обаче все още не бяха обсъдени, а дебатите бяха основно около предложените промени в Закона за ДДС и идеята за повишаване на акциза на цигарите в началото 2016 година със средно около 30 стотинки за кутия. От "Атака" искат пък пълно отпадане на ДДС за храните, лекарствата и учебниците, но по всяка вероятност тяхната идея няма да събере нужната подкрепа в пленарна зала. 

 

Репортери: Марина Стоименова и Калина Влайкова