Премиерът ще се консултира с Тотю Младенов, Аню Ангелов и Свилен Нейков

Министри от стария кабинет Борисов - съветници в новия. Премиерът ще се консултира с Тотю Младенов, Аню Ангелов и Свилен Нейков за социалните, военните и спортните политики. Дали, обаче те не са всъщност министри в сянка?


Официално основни съветници на всеки премиер са министрите му - затова се казва Министерски съвет. Премиерите си имат и лични съветници - също официално. Но когато лични съветници стават старите министри на премиера, а новите му са коалиционни - неофициално тръгват слухове за власт в сянка.


„Съветник ли ще бъдете или министър в сянка? - Съветник съм в политическия кабинет на министър председателя”, заяви Тотю Младенов, съветник на премиера по социалната политика.
„Естествено съветник...нищо повече от това”, категоричен бе Аню Ангелов, съветник на премиера по отбраната.


„Нашата работа не е да следим, но аз получавам информация за всичко, което става в социалната сфера. - Кой ще го наблюдава по-зорко - вие или финансовият министър? - Нашата цел не е да наблюдаваме, не да контролираме, а да подпомагаме процеса в политическия кабинет на министър-председателя да се взимат най-правилните решения”, отвърна Тотю Младенов.


„Министърът на отбраната е политическо лице. И не е необходимо да има експертиза по въпросите, по които той отговаря. Достатъчно е да се вслушва в гласа на експертите, на администрацията, на своите съветници... - Във Вашите съвети? - Аз нямям задача да го съветвам него, аз съветвам само министър-председателя”, обяви Аню Ангелов, съветник на премиера по отбраната.


Проблем може да се окаже едно друго завръщане. На ключова позиция отново е бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който е разследван за получаване на подкуп. Сега той ще бъде шеф на ДАИ. Това даде повод разказвачите на политически вицове да съкратят И-то в името на агенцията и да я наричат ДАИ. Не е ясно кой е дал съвета за връщането на Флоров във властта.


Повече по темата гледайте във видеото.