Той оказва силно влияние върху живота на хората, смятат учени

Социалният статус се наследява по-често, отколкото например височината. Той оказва силно влияние върху живота на хората, смятат учени от университета на Калифорния и Лондонската школа за икономика, предаде БТА.

 

Изследването, цитирано от Business Standard, е извършено във Великобритания. Специалистите са анализирали данните за студенти, учили в университетите Оксфорд и Кембридж през периода 1170-2012 година, и за богатите собственици на имоти през 1236-1299 г. Взети са били предвид още завещанията от 1858 година. 

 

Под социален статус учените разбират съвкупност от аспекти като ниво на образование, доходи, благосъстояние, вид на заниманията, здраве.

 

Социалният статус дълго се е предавал от поколение на поколение. Той е бил наследяван много по-често от ръста. Кореляцията е оставала неизменна в продължение на векове и сега тя дори е по-ясно изразена, отколкото в прединдустриалната епоха. 

 

Социалният статус на далечните предци може да повлияе силно върху живота на човека.

 

„Той се определя от много наследявани признаци. Културата на семейството, социалните връзки и генетиката обединяват поколенията", смята изследователят Грегъри Кларк.