От такъв апарат има нужда един млад мъж, баща на две деца, който обаче няма пари, за да живее

 

Здравната каса отпуска само 2320 лева за животоспасяващ апарат за сърце, който всъщност е четири пъти по-скъп. От такъв апарат има нужда един млад мъж, баща на две деца. Той няма парите, а  електрокардиостимулатора му е нужен, за да живее.    

 

Цветомир живее с остра сърдечна недостатъчност от 18-годишен. В борбата си да живее минава през операция след операция, клапа след клапа. Раждат му се две деца - момиченца на 5 и 9 години. Има нужда от трансплантация на сърце, но донор все още няма. Преди дни, на 11 ноември, прибирайки се от работа, младият мъж се почувствал зле. В болница го връщат към живот с електрошок. Единственото, което може да го спаси, е електрокардиостимулатор.

 

Цената на спасението обаче е шокираща за семейството. 24 000 лева, от които Здравната каса обаче поема едва 2320

 

Екип на Нова телевизия потърси Здравната каса и ресорното министерство за този абсурд. Отговорът бе, че Здравното министерство ще плаща една четвърт, за да спаси живота на Цецо, докато не се сключи новия рамков договор между касата и лекарския съюз

 

Ако там договорят пълно плащане на електрокардиостимулаторите. При всички случаи за Цецо ще е твърде късно. На практика семейството му трябва да намери начин да го спаси. 

 

Ако желаете да помогнете на Цветомир, можете да го направите, като дарите средства на банковата му сметка:

 

Алфабанк

BIC код: CRBABGSF

BAN: BG07CRBA98981030051273

Титуляр: Цветомир Димов Станчев

 

Репортер: Цеца Алексова