Разгневена група успя да преобърне и да подпали полицейски автомобил

 

Над 2200 служители на Националната гвардия пазят Фъргюсън, за да не се повторят размириците от нощта срещу вторник. Въпреки засиленото полицейско присъствие обаче отново се стигна до инциденти, макар и не толкова ожесточени. Протестиращи блокираха за няколко часа улици в центъра на Фъргюсън и автомобилен път, който минава над река Мисисипи.

 

Разгневена група успя все пак да преобърне и да подпали полицейски автомобил. За да разпръснат множеството, силите на реда използваха сълзотворен газ. Обстановката във Фъргюсън остава напрегната, арестувани са над 40 души. 

 

Протести има в още 37 щата. Хиляди демонстранти се събраха и на площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк. Многобройни демонстрации имаше още във Вашингтон, Чикаго, Филаделфия, Атланта, Лос Анджелис, Сан Франциско и други градове. Полицаят застрелял чернокожия младеж, проговори публично за пръв път след трагичното събитие. Пред телевизия АВС Дарън Уилсън каза, че е действал при самоотбрана.

 

От Чикаго, където беше на посещение, президентът Барак Обама осъди остро насилието във Фъргюсън.

 

"Подпалването на сгради, опожаряването на автомобили, унищожаването на имущество, излагането на хората на риск, всичко това са деструктивни действия, за които няма извинение. Това са престъпления и отговорните трябва да бъдат преследвани”, заяви Обама.

 

За да не се допусне нов изблик на насилие, части от Фъргюсън остават блокирани от тежковъоръжени сили на реда, а над града прелитат хеликоптери.