„Записите от камерите нямат доказателствена стойност”, заяви адвокат Марковски

 

Трябва ли крадците да се страхуват от охранителните камери? Този въпрос обсъдиха адвокатите Марин Марковски и Емануил Йорданов в студиото на „Здравей, България” тази сутрин. Повод за разговора станаха зачестилите случаи, в които крадци извършват набезите си в магазини и навън, и то без да се впечатляват от присъствието на камерите.

 

„Ние работим почти денонощно. Затова не може някой да си мисли, че ще влезе и просто ще си вземе нещо. Искам тези хора да разберат, че безплатен обяд няма”, заяви Надя Хаджийска, собственик на 11 магазина, в които кражбите са станали ежедневие. Тя заяви, че е наясно, че кражба под 200 лева се счита за несъществена.

 

„Когато полицията получи запис на кражба, тя нищо не може да направи. Могат да направят усилие да идентифицират човека, който е заснет, но този запис няма никаква доказателствена стойност”, изтъкна Марин Марковски. В същото време той подчерта, че „охранителните камери имат стойност на възпиране”.

 

Камерите трябва да бъдат доказателство по наказателните дела. Поставени са експериментални камери по някои общините и кражбите са намалели с по 30%. Наличието на камерите понижава престъпността многократно - битова и улична. В действащия наказателен процес се предвижда много бюрократичен ред, за да влезе един запис и да бъде доказателство”, изтъкна юристът.

 

Според него това трябва да бъде променено и законът да започне да приема записите от камерите като доказателство.

 

„Хората трябва сами да търсят правата си. Ние не сме се научили да упражняваме правата, които ни дава законът и това понякога е следствие от факта, че не ги знаем”, изтъкна Емануил Йорданов във връзка с поведението на хората, пострадали от набезите на крадците.

 

„Не може да се залага на един-единствен способ. Тези записи в повечето случаи не са достатъчно ясни. Затова не може само на базата на тях да бъде осъден човек”, заяви Йорданов.

 

Целия разговор гледайте във видеото.