Пускат новите стикери в продажба на 15 декември

 

Нови по-сериозни защити срещу фалшифициране на винетките. Стикерите ще бъдат в продажба от 15 декември, а цените остават същите - 67 лева за годишна винетка за лек автомобил, 526 лева за автобус и 1000 лева за камион. 

 

През тази година няма нито един случай на заловени фалшифицирани винетки. Въпреки това от Пътната агенция са взели още по-строги мерки срещу подправянето на стикерите. Използвани са нови защити.

 

Парите от винетките годишно са над 220 милиона лева. Те трябваше да влязат в бюджета на пътната агенция, но през 2014-а част от парите не стигнаха до там.

 

Излиза, че през тази година Пътната агенция е разполагала с 60 милиона лева по-малко от предвиденото. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова добави и ще едно перо, по което агенцията губи средства - винетките за социално слаби и хора с увреждания.

 

Предишните години тези пари са били възстановявани на агенцията от социалното министерство или Министерството на финансите. Тази година 12-те милиона са били за сметка на Пътната агенция.

 

От финансовото министерство са поели ангажимент Пътната агенция да получи всичките пари от винетките догодина, за да продължат ремонтите на пътищата. Строителството на нови участъци от магистрала "Хемус" може да започне още следващата година с пари от бюджета. През януари ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за участъка между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч.