Повод за поредния протест срещу правителството е корупционен скандал сред управляващите

Хиляди на улицата срещу корупцията. В  столицата на Унгария, Будапеща, демонстрацията премина по един от историческите мостове над Дунав, скандирайки срещу корупцията по високите етажи на властта.


Повод за поредния протест срещу правителството е корупционен скандал сред управляващите. Хората излязоха по улиците, след като се разбра, че шефката на данъчната служба е със забрана да влиза в Съединените щати. Вашингтон не дава виза на Лилдико Вида, защото е замесена в корупция. Протестиращите се чудят как може американците да знаят за нейната корумпираност, а в Унгария всички да мълчат.


„Възмутително. Просто възмутително. Досега нямаше протести, защото хората имаха по-важна работа. Но сега не мога да си представя, че има нещо по-важно от протеста. Политиците се държат ужасно и тотално игнорират хората”, обясни Жужа Ворош, жител на Будапеща.


Шефката на данъчната служба призна, че има забрана да влиза в Съединените щати, но твърди, че не е нарушавала закона и ще съди тези, които я обвиняват в корупция. Протестиращите не искат обяснения и твърдят, че не вярват на властите.


„Нашата фирма е голям данъкоплатец. Днес платихме 26 хиляди евро данъци. Платихме с нежелание, защото всъщност нямаме идея в кой джоб отиват парите ни пари”, заяви Мариан Мароши, работодател.


Повече по темата гледайте във видеото.