Кулинарът разказа за особеностите в българския ресторантьорски бизнес в „Дикоff”

„Кошмари в кухнята” е уникално предаване с определена мисия. Мисията в кулинарията е да промени мисленето на ресторантьорите - че те трябва да влагат, а не да взимат”, разказа шеф Иван Манчев в „Дикоff”.

„В България в момента ресторантите са места без ясна концепция. Нямат ясна идея какво правят. Това е благодарение на 45 години комунизъм. Нямаш никакви стандарти и традиции в ресторантьорския бизнес. След това дойдоха 25 години демокрация. През това време хората правеха нещо, което не разбират. До ден днешен ресторантите се държат от хора, които не разбират от този бизнес”, смята кулинарът.

„В ресторант отиваш, за да изживееш момента. Отиваш, за да получиш добра храна, добро обслужване и добра усмивка от персонала. Този незабравим момент се прави от професионалисти – добри готвачи, добри сервитьори и добри управители”, убеден е шеф Манчев. Той сподели, че сега „много често ми се обаждат хора, които ми казват: „Аз купих стол за 200 лева и сложих тапети за 300 лева, защо не ми върви ресторантът?”. Но хората не отиват в ресторант заради стола или тапетите”. „11 години се боря за това да наложа, че хората трябва да се хранят качествено с прясна храна”, коментира хранителните навици на българите шеф Манчев. 

„За да станеш добър готвач, трябва да се порежеш поне 150 пъти само за да се научиш да режеш”, убеден е кулинарът.

Какво още сподели шеф Манчев за ресторантьорския бизнес в България и личните си успехи пред Сашо Диков, гледайте във видеото. Не пропускайте „Кошмари в кухнята” в сряда от 22.00 ч. по Нова.