Евакуирани са 650 хиляди души

 

 

 

Мощен тайфун връхлетя Филипините и взе три жертви. С ветрове до 170 километра в час и проливни дъждове, тайфунът Хагупит преминава през източната част на архипелага. Въпреки че отслабна леко, стихията продължава да причинява огромни щети по пътя си. В следващите часове се очаква тайфунът да се движи през район, опустошен миналата година от друго подобно бедствие- супертайфунът Хаян.

 

50 милиона филипинци живеят на пътя на тайфуна. Още в петък беше наредено те да потърсят убежище в църквите, училищата, кметствата и спортните зали. Провинция Самар, която е първият район, връхлетян от Хагупит, са евакиуриани 650 хиляди души

 

Тайфунът ще засегне район с широчина повече от 600 километра. В град Таклобан, който миналата година пострада тежко от друг супертайфун, вече има разрушени къщи, отнесени покриви и паднали електрически стълбове. 

 

Преди леко да отслабне, тайфунът връхлетя сушата късно снощи с ветрове до 210 километра в час, предизвика наводнения и остави провинция Източен Самар на тъмно. Заради опасения от мародерства, властите разположиха армията край супермаркетите и основните пътища в провинциите, които се очаква да бъдат засегнати от стихията.