Добре ли работи новата безплатна услуга?

 

Край на досадното обикаляне в търсене на свободно паркомясто в София. Ново мобилно приложение показва на шофьорите къде могат лесно да паркират в центъра. Проверихме как работи безплатната услуга и дали е ефективна.


За брокер на недвижими имоти като Пресиян времето е пари. А паркирането в центъра на София е проблем, заради който закъснява често.


За стотици шофьори търсенето на място за паркиране често е истински кошмар. Вече има начин да се спестят нерви и време - с помощта на „София паркинг”. Чрез него вижда в реално време къде и колко незаети места има в обособените паркинг зони.


„То е едно много полезно приложение за хората, които искат бързо и лесно да намеря свободно място. Потребителите могат да се доверят на 100% на информацията”, обясни Лъчезар Пеков от Центъра за градска мобилност.


Освен броя свободни паркоместа, приложението показва и най-краткия път до тях. Неудобството идва, когато друг успее да стигне пръв до избраната точка за паркиране.


„Зоните така са подбрани, че веднага може да се насочи към друга, в която има по-голям брой свободни места”, добавя Лъчезар Пеков. Но за Пресиян това е проблем.„Там, където приложението ми посочи, че има свободни места се оказа, че няма и затова ми се наложи малко повече да пообиколя -  и в случая закъснях”, обяснява Пресиян.


От Центъра за градска мобилност обещават, че в бъдеще апликацията ще дава максимална информация за паркирането не само в центъра, но и в целия град. И се надяват „София паркинг” да намали задръстванията и вредните емисии във въздуха.


Повече по темата гледайте във видеото.