Платформата "Юбер" има автомобили в 250 града по целия свят, от два дни сред хя е и София

 

Таксиметровите фирми недоволстват заради появата на нов конкурент. Платформата „Юбер” има автомобили в 250 града по целия свят. От два дни насам сред тях е и София. 

 

Принципът е лесен - поръчваш кола с приложение на смартфона си, не плащаш с пари в брой, а сумата се тегли директно от кредитната ти карта. 

 

16 часа пред компютъра със смартфон в ръка - така изглежда един ден на Ален и на много от нас. Той вече е пътувал с „Юбер”. За начало са необходими смартфон и кредитна карта, чийто номер да въведем. С GPS системата регистрира къде сме ние и къде е най-близката кола на „Юбер”. 

 

Клиентът вижда дори лицето на шофьора, неговия профил и рейтингова система. Виждаме и как се движи колата и кога ще дойде при нас. 

 

Не всички обаче са толкова въодушевени от новата услуга. Опасенията са за злоупотреби и нелоялна конкуренция на таксиметровата услуга.

 

Фирмата на Калин Кокошаров има 1000 таксиметрови коли. Той настоява щом някой ще вози пътници, да плаща същите такси и да подлежи на същия контрол като такситата. Подобни оплаквания се оказва, че имат и други европейски превозвачи. 

 

Колкото до разликата в цените, километър с „Юбер” струва 40 стотинки, а с обикновено такси - средно 77. При новата услуга обаче даваме и по 20 стотинки за всяка минута, прекарана в таксито. 

 

Как продължи пътуването с „Юбер”, колко струва и какво се случва в таксито на връщане – ще разберете в централната емисия Новини в 19.00 часа.