От правосъдното министерство обявиха, че прокурорът е решил засега да не започва ново разследване

ЦРУ на прицел. Поискани бяха оставките на шефа на агенцията и част от ръководителите й. Напрежението ескалира, след като се оказа, че мъченията на заподозрени за тероризъм са ставали със знанието на тогавашния президент Джордж Буш.


Докладът на сенатската комисия по разузнаване нагорещи страстите във Вашингтон. Говорителят на Белия дом отказа да заеме позиция дали агенти на ЦРУ трябва да бъдат съдени за използваните техники на разпит, определени като мъчения дори от президента Обама.


„Решението да бъде повдигнато обвинение се взима от федералния прокурор в Министерство на правосъдието”, обясни говорителят на Белия дом Джош Ърнест.


От министерството пък обясниха, че прокурорът е решил засега да не започва ново разследване. Въпреки това много политици поискаха съдебен процес, а други - защитиха работата на ЦРУ. Сред тях и бившият вицепрезидент Дик Чейни.


„Направихме точно това, което трябваше за залавянето на отговорните за атентатите от 11-ти септември и за да бъдат предотвратени нови атаки”, обяви бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни.


ЦРУ е имало право да използва тези техники за разпит, а президентът Буш е знаел всичко, което е трябвало, каза още Чейни. Така бяха отхвърлени твърденията в доклада, че ЦРУ е заблуждавало политиците и е действало на своя глава. Сенатори пък поискаха оставки в агенцията.


„Президентът трябва да уволни високопоставените служители, които са били инструмент на тази програма. Това означава, директорът на ЦРУ да подаде оставка”, обяви Марк Удал, сенатор-демократ от Колорадо.


Правозащитни организации настояха да бъдет съдени хората, измъчвали заподозрените за тероризъм в периода 2001-2007 година.


Повече по темата гледайте във видеото.