До март трябва да стане ясно как ще продължи реформата

 

 

Възрастта ни за пенсиониране догодина няма да се вдига, обратно на заложеното в закона. Това стана ясно след извънредна среща на управляващи и синдикати при премиера. След месеци спорове с колко да се вдигне пенсионната възраст новото правителство прави крачка назад. Реформата се връща във фризера. Мъжете и догодина ще се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените- на 60 години и 8 месеца.

 

Решението идва след протести. Работещите са против вдигането на възрастта за пенсиониране, но са и против това да плащат повече, за да има пари за пенсиите на възрастните. 


Социалният министър Ивайло Калфин промени позицията си само за няколко часа. На страната на синдикатите се оказа и премиерът

 

"Така създадена пенсионната система е така кърпена, че не може да пенсионира. Всички политици политиканстват и си слягат главата в пясъка.. Нека частните фондове да почнат да плащат. Ще могат ли - не", заяви Борисов. 

 

Затова и от догодина хората ще имат право и да решават къде да са парите им за втора пенсия. В частните дружества има около 7 милиарда лева. Неплащането на осигуровки пък ще е престъпление. Бизнесът настоява това да важи и за работниците, но работоделите не бяха поканени на срещата за да ги чуе властта. Иначе синдикатите са наясно, че  вноските за пенсиониране ще се увеличават, но не днес. Същото важи и за възрастта- но пак не дне.

 

Синдикати и управляващи подписаха меморандум, според който до март трябва да е ясно как ще продължи реформата.

 

През 2015 г. трябва да се реши и на каква възраст ще се пенсионират военните и полицаите. В момента за тях има установено правило само за стажа.