Цял ден въоръжен мъж държа заложници в кафене в Сидни

 

Над 17 часа продължи заложническата криза в Австралия. Цял ден въоръжен мъж държа заложници в кафене в Сидни.

 

Драмата приключи с полицейски щурм на заведението и престрелка. Убити са трима души, единият е похитителят. Другите двама са мъж на 34 години и жена на 38. Има и шестима ранени, сред които един полицай. 

Още по темата

 

Драматичните събития се разиграха в самия център на Сидни. Кафенето, в което похитителят взе заложници, е на метри от местния парламент и един от най-големите телевизионни канали. За няколко часа беше евакуирана дори операта в Сидни, след като похитителят казал, че е заложил в сградата бомби. 

 

Човекът, взел заложници в центъра на Сидни, е роденият в Иран ислямски проповедник Ман Харон Монис. Той има досие в полицията, повдигани са му обвинения в сексуално посегателство и изпращане на заплахи на роднини на загинали войници.

 

„Не знаем каква е мотивацията на извършителя. Не знаем дали е политически мотивиран, макар че има такива индикации”, заяви премиерът Тони Абът.

 

Черният флаг, който похитителят разпъна, кара властите да смятат, че става дума за терористичен акт. Флагът е подобен на използваните от радикални ислямистки организации.  

 

„Изясняваме въпроса със знамето. Сътрудничим си с други агенции, за да определим по-добре с какво си имаме работа”, заяви директорът на полицията в Сидни Андрю Скипионе.

 

Часове след като започна драмата с заложнижците, петима души излязоха от кафенето. Първоначално беше съобщено, че са избягали. После се появи версия, че похитителят е използвал заложниците като куриери, за да предаде свои искания. 

 

Новинарски канали казаха, че са получили искания от похитителя. Полицията ги е помолила да не ги публикуват. 

 

Смята се, че похитителят е действал сам. Атаката идва, след като Австралия повиши степента на тревога заради опасност от терористични нападения.