Предполага се, че те са готвели протест за нарушаването на човешките права в Китай

 

Седем българи са арестувани в Белград. Сръбските власти ги държат по подозрение, че заплашват националната им сигурност.

 

Задържаните са последователи на „Фалун Дафа” - движение, основано в Китай, но забранено в Китай. Властите там го наричат "култ” и „секта”, а всеки практикуващ е смятан за враг на комунистическата партия. Българите щели да участват в мирен протест пред започващата днес среща на страните от Югоизточна Европа и Китай. 

 

Те са арестувани през нощта срещу понеделник в хостел в Белград - преди да е започнала дипломатическата среща с Китай и без да са участвали в никакви протести. На консула ни в Белград е казано, че те били заплаха за националната сигурност. „Никой не знае къде са, никой не ги е виждал.Всички сме притеснени, защото не знаем какво се случва”, сподели съпругата на един от задържаните Анелия Дукова.

 

 „След едно проучване социологическо става ясно, че хората, които се занимават с това в Китай надхвърлят броя на партийните членове”, заяви Радослав Стоянов от Движение „Фалун Дафа” – България. Той е в щял да бъде осмият българин в белградския арест, но така и тръгва към Сърбия. И той, и роднините на задържаните недоумяват с какво заплашват сръбската сигурност. 

 

Българското външно министерство е поискало незабавното освобождаване на българите. В отговор на консула ни е било позволено да се види с тях.  За освобождаване обаче още не се говори. Със заповед на сръбския вътрешен министър заподозрени могат да бъдат задържани до 30 дни, без да им се повдига обвинение.