Ще има и наказание за съдийката, критикувана от френския посланик

 

Висшият съдебен съвет ще прави нова централизирана система за разпределение на делата и ще накаже съдийката, критикувана от френския посланик.

 

До днешното заседание на Висшия съдебен съвет се стигна заради съмненията за начина, по който се разпределят делата в Софийския градски съд и разкритията на френския посланик. Неговите обвинения бяха насочени и към конкретен съдия - Румяна Ченалова.

 

В един и същи ден - прокуратурата заяви готовност да започне разследване срещу нея заради установени нарушения по две дела, а ВСС започна дисциплинарно производство заради 50 забавени процеса и предубеденост в позицията й по делото „Белведере”, за което сигнализира посланикът.  „Дисциплинарното производство е образувано заради действия, забавили съдебното производство, както и такива, които нарушават етичните норми и уронват престижа на съдебната власт”, обясни Соня Найденова, представляващ ВСС.

 

Висшите магистрати изслушаха днес и председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя даде обяснения по аферата с неслучайното разпределение на делата. Янева призна че "системата забива". По думите й проблемът бил с интернета и рутера на съда, но не можел да се отстрани, защото така била ремонтирана сградата на Съдебната палата.

 

Янева обаче няма намерение да подава оставка заради скандала. „Аз не смятам, че дефектите в системата следва да се вменяват във вина на ръководството, на който и да е съд. Проверката, която беше извършена в СГС не показа, че е имало манипулация, а че системата е ненадеждна и може да бъде манипулирана”, заяви председателят на СГС.

 

Междувременно правителството прие актуализираната стратегия за реформа в съдебната система. Целта й е да се гарантира независимостта на българския съд. Правосъдният министър Христо Иванов заяви, че за да се реализира стратегията ще бъдат необходими промени в конституцията на страната.