Покривът е изхвръкнал на 50-60 метра

 

Взрив в частен завод в град Мъглиж, Старозагорско, уби един 45-годишен мъж и рани две жени и двама мъже, съобщи за Нова заместник-кметът на Мъглиж.

 

Пострадалите жени - на 30 и на 51 години, са откарани в болницата в Стара Загора, с опасност за живота. Те са с изгаряния по телата и този следобед бяха транспортирани в "Пирогов", съобщават от Министерството на здравеопазването. От "Пирогов" съобщихам че екипът на Клиниката по изгаряне се бори за живота на двете пациентки. 30-годишната жена е с 30% изгаряне , а 51-годишната е със 70% изгаряне- и при двете в областта на тялото и главата. Към момента има пряка опасност за живота им. 

 

Екипът от Стара Загора е оказал спешна медицинска помощ на мъж на около 40 г. с наранявания. Друг мъж също е откаран в лечебното заведение в Стара Загора и в момента пациентът е под наблюдение. Загиналият мъж е бил затрупан в цеха.

 

Сигналът за случилото се е подаден в 11:27 часа.

 

В ефира на Новините на Нова в 12 часа кметът на Мъглиж Господин Господинов каза, че около 10 -12 минти преди 12:00, е получен сигнал от телефон 112 за взрив източно от град Мъглиж. "Има пострадали хора. Чакам областния и заместник-областния на Стара Загора да дойдат и да отидем на място", допълни Господинов.

 

Той не знае какво се произвежда в завода. "Това са така наречените секретни заводи и ние нямаме достъп, за да знаем какво се произвежда", обясни той. Нова телевизия научи, че става дума за завод на фирма "Балиста".

 

Кметът твърди, че няма къщи в близост до мястото на взрива.

 

Според очевидци взривът е бил толкова силен, че е разрушил цеха наполовина, а покривът е изхвръкнал на 50-60 м. 

 

Главният секретар Светлозар Лазаров допусна, че става дума за технологичен взрив. Районът е отцепен, има екипи на пожарната и полицията. Не се допускат външни лица.

 

Екипи от Националната следствена служба са изпратени на място в Мъглиж след инцидента, съобщиха от прокуратурата. Разследването е под наблюдението на Окръжна прокуратура в Стара Загора.

 

Репортер: Георги Манев