Анастас се опитва да реставрира 12 храма и призна, че има нужда най-вече от строителни материали

 

Анастас Иванов от село Чокманово е едно от лицата на 2014-та в инициативата на Нова телевизия. С двете си ръце, със собствени средства той реставрира храмове. 

 

Селото на Анастас е само на няколко километра от Смолян в сърцето на Родопите. Понякога е забравяно от държавата, от местната власт и от църквата, това място не е забравено от Бога. В Чокманово има най-много храмове на глава от населението. Повечето от тях, оставени на произвола на съдбата. 

 

Мисията на Анастас е да реставрира 12-те храма около селото, с четири вече е приключил. Реставрирал ги е сам. За всичко плаща от джоба си. Теглил кредити, продал апартамента си в Смолян. Купува стари коли, ремонтира ги и ги продава. Печалбата отива пак в храмовете. Колата, която в момента шофира трябва да се превърне… в покрива на църквата „Свети Петър и Павел”.

 

Получавал помощ от приятели, но за най-тежката работа. Неволята научила Анастас да бъде архитект, художник, дизайнер, инвеститор и строителен работник. Всичко започнало, когато баща му се разболял. 

 

"Когато дойдох в селото баща ми беше болен, но беше започнал да реставрира параклиса "Св. Кузма и Дамян". Баща ми почина и аз трябваше да довършва реставрацията. Параклисът днес е отворен за вярващите. Не спасил бащата на Анастас, но дал на Чокманово ревностен защитник на вярата и храмовете.

 

Анастас също има страхове, като всички. Страхува се, че няма да може да доведе делото си докрай - да възстанови всичките 12 храма в Чокманово. И макар да е горд признава, че има нужда от още подкрепа. „Имам нужда най-вече от строителни материали, от цимент, лепило, даже пироните, по някой път са ценност", призна той. Публикувал в социалните мрежи снимки на храмовете, по които работи. Надява се, че ще се намерят добри хора да прегърнат каузата.