Част от свещите в църквите вече са от восък

 

Нови по-скъпи свещи има в храмовете дни преди Рождество Христово. В църквите и манастирите в страната вече могат да се намерят не само такива от парафин, но и направени от восък.

 

Причината е, че свещите от парафин замърсяват повече стенописите, което създава проблеми.Всяка част от процеса на правене на восъчни свещи обаче е свързана с ръчен труд - от слагането на материала, през излизането на готовия продукт по поточната линия до рязането на свещите.

 

В синодалната свещоливница в София кипи трескава подготовка за празниците. Там десетки ръце вече са направили хиляди свещи от восък.  За последно такива са произвеждани преди около 40 години.

 

Освен свещите от восък в храмовете все още можем да намерим и такива направени от парафин, най-малкото, защото процесът на приготвянето им е много по-бърз и много по-евтин. „Ако за един ден правим от едната свещоливна един тон свещи, то от восъчните правим 100 килограма”, разказа Съботин Стоянов. Вс те са в пъти по-търсени от восъчните. „През миналата година сме продали около 350 тона, а тази година 420 тона”, каза още Съботин Стоянов.  Ако искаме да сме сигурни, че свещите са качествени и безвредни е най-добре да ги купуваме само от храмовете.