За отбор на годината бе избран националният ансамбъл по художествена гимнастика

 

Григор Димитров бе избран за спортист на годината на България на грандиозна церемония в НДК. Негови подгласници са щангистът Иван Марков и сноубордистката Александра Жекова.

 

За отбора на годината очаквано бе обявен националният ансамбъл по художествена гимнастика. Михаела Маевска, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Ренета Камберова и Християна Тодорова спечелиха първа световна титла за България в многобоя от 18 години насам. Възпитаничките на Ина Ананиева стигнаха и до сребърен медал на 3 топки и ленти, а през годината спечелиха няколко медала и титла от Световната купа.

 

Треньорската на ансамбъла Ина Ананиева спечели приза за треньор на годината, а спортист с увреждания на годината е Стела Енева.

 

57-те награди Спортист на годината бяха подчинени на идеята за несломимата амбиция и желязната воля на българските спортисти. 

 

Церемонията протече под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община, със специалното участие на г-н Красен Кралев, Министър на младежта и спорта, сред водещите на събитието беше и едно от най-известните лица на Нова телевизия Йоана Гочева.

 

Златната ракета на българския тенис взе първото място в класацията с 1 190 точки. Въпреки че спортистът не е в България, за пръв път в събитийната и телевизионна история на България той направи изявление чрез холограма, заснета специално от холивудско студио за събитието. Почетната статуетка, връчена от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, беше приета от родителите на Григор – Мария и Димитър Димитрови.


„За мен е голяма чест да бъда избран за Спортист на годината. Продължавам с пълни сили, защото пред мен има още много върхове за покоряване. Който не се развива непрекъснато – изостава. Надявам се да съм добър пример за всички млади хора, които искат да достигнат своите върхове“, каза Григор от хиляди километри разстояние.

 

На второ място се класира Иван Марков – вдигане на тежести със 711 точки. Спортистът не присъства на церемонията, тъй като в момента е на състезание в Германия. Наградата обяви  Виолета Генчева, републикански шампион по джудо и европейски шампион по сумо за девойки.

 

Почетното трето място зае Александра Жекова - сноуборд, с 644 точки. Винаги усмихнатата Сани получи статуетката си от световния шампион за младежи по тенис на маса за хора с увреждания – младият талант на „Еврофутбол“ Денислав Коджабашев.

 

Станимира Петрова - бокс, бе класирана на четвърто място с 610 точки. Тя получи наградата си от Митко Ценов, републикански, балкански и европейски шампион по стийпълчейз.

 

На пето място застана Кубрат Пулев - бокс, с 588 точки. Той беше награден от Лидия Иванова, носителка на над 200 медала от национални и медународни първенства по плуване.

 
Челната десетка за Спортист на годината 2014 допълват Цветана Пиронкова - тенис на корт, с 505 точки, Станилия Стаменова - кану-каяк, с 355 точки, Боян Петров – алпинизъм, 354 точки, Мирослав Кирчев – кану-каяк, 240 точки и Александър Костадинов – борба със 172 точки.

 

Пълната десетка за Спортист на годината:

 

1. Григор Димитров (тенис)

 

2. Иван Марков (вдигане на тежести)

 

3. Александра Жекова (сноуборд)

 

4. Станимира Петрова (бокс)

 

5. Кубрат Пулев (бокс)

 

6. Цветана Пиронкова (тенис)

 

7. Станилия Стаменова (кану-каяк)

 

8. Мирослав Кирчев (кану-каяк)

 

9. Боян Петров (алпинизъм)

 

10. Александър Костадинов (борба).