За да няма произшествия, шофьорите трябва да са разумни и търпеливи, съветва бивш началник на КАТ

 

От днес България пътува. Стотици хиляди българи ще напуснат домовете си, за да се отправят или към родните си места, или към места за почивка в рамките на България, а немалка част от сънародниците ни ще пътуват към Турция и Гърция за коледните и новогодишните празници. Това предполага големи задръствания по пътищата на страната.

 

Рано тази сутрин на столичната автогара е пълно с хора. Някои от пътниците са си купили билети предварително, други чакат последния момент. 

 

„Наблюдава се завишено търсене по определени дестинации – Бургас, Варна, Русе, Силистра. Повечето от пътниците си купуват билети в последния момент, което е проблем за фирмите, тъй като така не могат да предвидят извънредни автобуси”, каза в „Здравей, България” Георги Атанасов, представител на голяма транспортна фирма. По думите му към момента са предвидени около 20% извънредни автобуси към повечето от големите дестинации. 

 

„Има свободни места, ако някой реши да си купи билет в последния момент”, заяви още Атанасов.

 

„Съветвам водачите да тръгнат навреме, да имат търпение и да са разумни”, това посъветва шофьорите Алекси Стратиев, бивш началник на КАТ.

 

„Скандалът вкъщи трябва да бъде ден преди пътуването, а не в колата, както обикновено става”, заяви от своя страна Йонко Иванов,  председател на Съюза по авто-мото подготовка. По думите му връщането е по-опасно от тръгването, защото се връщаме с изпразнен джоб, а и не се знае дали празниците са минали добре. 

 

Алекси Стратиев успокои, че държавата е взела мерки, пътноподържащите фирми също ще са по пътищата. „Според мен няма да има големи задръствания и всичко ще е нормално”, добави той. 

 

Той увери, че полицията продължава да спира, за да проверява за употреба за алкохол. „Камерите също работят и ще изпращат снимки и актове на нарушителите”, допълни той.

 

По думите му предложените промени в Закона за движение по пътищата са много строги. 

 

Целия разговор гледайте във видеото.