Много малко са тези, които са успели да отстранят напълно щетите след опустошителните наводнения

Хората във варненския квартал„Аспарухово” посрещат Коледа в полуразрушени домове. Много малко са тези, които са успели да отстранят напълно щетите след опустошителните наводнения. Повечето са ремонтирали по една или две стаи за да изкарат зимата.

 

„Трябва да спазваме традициите, въпреки че ще е по-различно от предни години. Животът продължава”, каза Анелия Ангелова, която живее в една от десетките къщи, които бяха сериозно засегнати от природната стихия.

 

„Не сме възстановили нищо. Направихме една нова стая за зимата на втория етаж. Почистването стана бързо благодарение на 40 души, които ни помогнаха – приятели и доброволци. Изключително съм благодарен”, каза съпругът ѝ Ангел.

 

 

В една от къщите едва сега тече ремонт на помещенията. На 19 юни водата и калта напълват и трите стаи до тавана. До сега обаче семейството на Асен не е имало възможност да направи ремонта. Казва, че е изтеглил кредит от 10 000 лв., за да се справи.

 

Мехирджан живее с болния си съпруг, двете си дъщери и възрастната си майка, която е приемен родител. Успява да ремонтира дома си с помощта на съседи. Младата жена е безработна. До момента е взела 2500 лева на заем за да осигури елементарни условия на живот в дома си. Нужни са ѝ обаче поне още толкова за да спре влагата от наводненото избено помещение.

 

И докато хората ремонтират къщите си за изминалите шест месеца общината е вложила 5 и половина милиона лева за възстановяването на Аспарухово. Само преди два дни правителството отпусна допълнително 8 и половина милиона лева за да се направи ремонт на деретата-убийци. Проекта предвижда те да се превърнат в модерни съоръжения –обезопасени и с възможност да поемат максимално количество вода.

 

Репортер: Нивелина Няголова