Това са С. Аргирова, А. Асенов, В. Доспатлиев, К. Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитски, Р. Тодорова

Пожар на ферибот с повече от 460 души на борда! Инцидентът е станал край гръцкия остров Корфу. Огънят тръгнал от гаражния отсек.


Повече от 12 часа продължава спасителната операция. На борда е трябвало да има 9 българи, казаха за Новините от Министерството на външните ни работи.


На ферибота са пътували седем българи, от които две жени и петима мъже - С. Аргирова, А. Асенов, В. Доспатлиев, К. Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитски, Р. Тодорова. 

 

По данни на гръцкия вестник „Вима” на борда на горящия ферибот има един румънец, двама руснаци, шестима австрийци, двама унгарци, десет швейцарци, един хърватин, осем грузинци, петима сирийци, един швед, един канадец, двама украинци, един египтянин, 18 германци, 54 турци, двама афганистанци, 22 албанци, един гражданин на Малта, седем българи, трима македонци, двама британци, 22 италианци, трима холандци, трима белгийци, девет французи, двама иракчани и 234 гърци. Екипажът се състои от 22 италианци и 34 гърци, съобщава още изданието.

 

Фериботът плава под италиански флаг, но е експлоатиран от гръцката компания „Анек”. 

 

Операцията вече се координира от италианските карабиниери, които уведомяват съответните посолства. Така информация за нашите сънародници ще постъпи от посолството ни в Рим.


Общо 140 души са спасени до момента, като първи от кораба се извозват жените и децата. Спасителната операция ще продължи и през цялата нощ. В нея се включи и гръцката армия, която изпрати хеликоптери.


„От 478-те пътници и екипаж, 150 са се качили на спасителни лодки. 42-ма от тях вече са прибрани от преминаващ наблизо кораб. Атмосферните условия в района са изключително неприятни. Вятърът е със скорост между 80-90 километра в час, в комбинация с дъжд и градушка”, обяви Никос Лагкадианос, говорител на гръцката брегова охрана.


Засега няма информация за пострадали или загинали, но според спасени вече пътници, е възможно да са останали хора, заклещени в гаража, от където е избухнал пожара.


Съобщава се за един загинал и двама пострадали на горящия в Йонийско море ферибот „Норман Атлантик”. Въпреки лошите метеорологични условия, спасителната операция ще продължи и през нощта.


Част от пасажерите са нощували в колите си, защото нямало достатъчно свободни каюти.
Гръцкият министър на транспорта призова корабите, които се намират в района да се включат в спасителната операция.


„Правим всичко по силите си, за да спасим хората на борда. Никой, никой няма да бъде изоставен без помощ в тази напрегната ситуация. Това е една от най-сложните спасителни операции, които някога сме извършвали. За щастие, плаващи наблизо кораби успяха да ни вдъхнат оптимизъм, че имаме достатъчно ресурси в района, за да спасим човешки животи и да не поставяме никого в риск”, обясни гръцкият министър на транспорта Милтиадис Варвитсиотис.


По темата работят международният редактор Александрина Аврамова и кореспондентът на Нова в Атина Бойка Атанасова.