Италиански десантен кораб е изпратен към бедстващия в Адриатика ферибот

Двама български граждани - Галин Хайтов и Красимир Естов, единият на 50 г., а другият на 59 години, вече са спасени от горящия ферибот "Норман Атлантик". Спасените се карат към град Бриндизи, разположен в Южна Италия, предаде кореспондентът на Нова ТВ от Атина Бойка Атанасова. До 21 часа са били спасени общо 167 души - от гръцка и италианска страна. Лошата новина е, че има опасност фериботът скоро да потъне.

 

По информация на Ройтерс, е много вероятно да ги карат в някой от най-близките италиански пристанища - Бриндизи или Бари. Съобщава се за девет души, които вече са откарани в болница в Лече, предимно деца, жени и една бременна. Фериботът трябва да бъде изтеглен на буксир от десантен кораб-амфибия "Дан Джорджо" към албанското пристанище Дурас, а голяма част от пътниците са били шофьори на тирове, информира още Ройтерс. Вълнението в морето е 5 бала, а силата на вятъра - 5-40 възела.

 

Италианският център за извънредни ситуации предостави телефонен номер за връзка на близки и роднини: 0039 659 083 426.

 

Припомняме, че преди да избухнат пламъци на борда, фериботът с 422 пътници и 56-членен екипаж е пътувал от гръцкото пристанище Патра към италианското Анкона. Сигналът за помощ е подаден, докато плавателният съд се е намирал в гръцки териториални води.

 

На ферибота са пътували седем българи, от които две жени и петима мъже - С. Аргирова, А. Асенов, В. Доспатлиев, К. Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитски, Р. Тодорова. По-късно бе съобщено за девет българи, фигуриращи в бордния списък.

 

В "Норман Атлантик" смъртта си намери един мъж - грък по националност, а други двама получиха наранявания. Досега спасителите са евакуирали от ферибота 156 души.

 

Поради голямо вълнение и силен вятър, фериботът вече се намира в италиански териториални води. Към района, където се намира бедстващия ферибот са се насочили допълнителни сили на гръцкия военноморски флот, италианската брегова охрана, както и намиращи се в региона пътнически и товарни кораби.

 

Спасяването на пътниците се извършва при изключително тежки метеорологични условия, както и чрез използване на хеликоптери. Координация по спасителната операция е поета от италианската брегова охрана. По данни на гръцките медии 2/3 от кораба е обхванат от пожара. Пътниците са изтеглени в обезопасена част на най-горната палуба на кораба.